Gıda İsrafı Ekonomik Kaybın Temel Sebeplerinden Biri

Gıda İsrafı Dünya Ekonomisine Büyük Zararlar Veriyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pirinç israfının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Tayar, dünyada beslenme ve gıda erişiminin dengesiz olduğunu belirterek, açlıkla mücadele eden insanlar ile obezite problemleri yaşayan insanların varlığına dikkat çekti. Tayar, üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketilmeden çöpe atıldığını ve israf edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Pirinç tüketimine Çin örneği üzerinden baktığımızda farklı bir perspektifle gıda israfını görebiliriz. Eğer her gün 2 milyar insan tabağında bir çay kaşığı pirinç bırakırsa, bu durum günlük 2 bin ton pirinci israf etmeye denk gelir. Yıllık olarak ise 730 bin ton pirinç israf edilmektedir. Bu miktarı bir kamyonun 10 ton taşıyabildiğini varsayarsak, 73 bin kamyonla ifade edebiliriz. Böylece her gün çöpe giden bir çay kaşığı pirinçle 730 kilometrelik bir kamyon zinciri oluşmaktadır.”

“Türkiye’de Her Yıl Yüzlerce Okul ve Hastane Yapılabilirdi”

Aynı hesaplamayı Türkiye için de yaptığımızda, yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zincirine denk gelen miktarda pirincin her yıl israf edildiğini belirten Tayar, “Her gün belki pirinç tüketilmiyor ama genellikle restoranlarda, otellerde tabaklarda bir çay kaşığından fazlası israf ediliyor. Aynı şekilde diğer gıdalar da israf ediliyor. Eğer ekmeği çöpe atmak yerine ekonomiye kazandırsak, her yıl 500 okul ve 73 hastane yapabiliriz. Gıda israfı yapmamalı, gıdamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız.” – BURSA

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yetmez, önce genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir