“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

Çocukların Sosyal Medyadaki Tehlikeli Akımlara Dikkat Çeken Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen Uyardı

Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, çocukların sosyal medyada görünür olma isteğinin onları gelişimsel açıdan riskli davranışlara yönlendirebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özen, çocuklara bedenleriyle ilgili memnuniyetsizlik aşılayabilecek akımlara dikkat çekti.

10–14 yaş aralığındaki çocukların beğenilme ve kabul görme ihtiyacıyla dijital meydan okumalara açık hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, ailelere uyarılarda bulundu.

“Dijital Akımlar Gelişimsel Bütünlüğü Tehdit Edebilir”

Prof. Dr. Özen, çocukların bu dönemde hem bedenlerini hem de sosyal kimliklerini tanımlama sürecinde olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Gelişimsel olarak bu yaş grubundaki çocuklar, akran ilişkileri, onaylanma ihtiyacı ve aidiyet duygusunun belirginleştiği bir evreyi yaşıyor. Sosyal medyadaki içerikler, bu ihtiyaçları ciddi şekilde etkileyebilir. ‘A4 Challenge’ gibi akımlar, çocuklara bedenleriyle ilgili memnuniyetsizlik aşılayabilir; bu da benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir.”

Prof. Dr. Özen, bu dijital akımların bireysel değil, çevresel bağlamda da ele alınması gerektiğini vurgulayarak, çocukların içeriklere neden bu kadar ilgi gösterdiğini anlamanın önemini belirtti.

“Aileler Eşlik Edici Olmalı”

Çocukların dijital dünya ile ilişkisinde sadece denetim değil, anlayışın da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özen, ailelere şu önerilerde bulundu:

“Sosyal medyayı suçlamak yerine, çocuklarla açık ve yargısız iletişim kurun.

Beğenilme ve görünür olma ihtiyacının bir gelişimsel ihtiyaç olduğunu kabul edin ve bu ihtiyacı sağlıklı alternatiflerle karşılayın.

Çocuğun sadece davranışlarını değil, duygusal ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurun.”

Prof. Dr. Özen, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Unutulmamalıdır ki dijital akımlara maruz kalan çocuklar, teknolojiyle değil, büyüme süreciyle de uğraşmaktadır. Bu süreçte yanlarında güvenilir bir yetişkin olması, pek çok riskten daha güçlü bir koruma sağlar.”

Related Posts

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Ameliyatsız tiroit nodülü tedavisi: Radyofrekans ve Lazer Ablasyon nedir?

Medicana Sağlık Grubu Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Akıncı, genetik yatkınlığın, tiroit kanserine yakalanma riskini artıran başlıca faktörlerden biri olduğunu, aile bireylerinde hastalığa ilişkin öykünün bulduğu kişilerde görülme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir