Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Bakanlık, Yurt Dışındaki Sözleşmeli Din Görevlilerine %25 Zam Kararı Aldı

Milyonlarca memurun “ek zam, refah payı” talepleri devam ederken, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi ise “ara zam” istiyor. Bu taleplerin yanı sıra iktidar, yurtdışında görev yapan bazı sözleşmeli din görevlileri için %25 zam yapma kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin bulunduğu “torba teklif” Meclis gündemine geldi. Teklif, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Halihazırda yürürlükte olan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa’ya göre, Türkiye’de lisans düzeyinde yüksek din öğrenimi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışında bir İslam ilahiyatı bölümünden mezun olan din görevlileri, ilgili ülke vatandaşlığına sahip olanlarla süresiz oturma izni bulunanlar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu’nca sözleşmeli statüde istihdam edilebiliyor. Ancak, ilgili ülkede sürekli görevde bulunan bekar meslek memuruna ödenen yurt dışı aylığının %80’ini geçmemek üzere maaş ödeniyor. Meclis’e sunulan teklifle bu %80 sınırı kaldırılıyor.

Yıllık Maliyet Farkı 216.4 Milyon Lira

Yapılan etki analizinde, “Yurt dışında görev yapan sözleşmeli din görevlilerine 2012 yılında belirlenen ücretlerin 2022’de yapılan yeni düzenleme ile yetersiz kaldığı ve bu sebeple düzenlemenin yapıldığı” ifade edildi. Analizde, sözleşmeli din görevlilerinin yeterli iyileştirme alamamaları nedeniyle maaşlarında uzun süredir bir artış olmadığı da belirtildi. Yeni düzenleme ile yurt dışında sözleşmeli statüde görev yapan din görevlilerine ödenecek maaşlarda %25’lik artış olacak ve bu artışın yıllık maliyet farkı 216 milyon 482 bin 689,92 TL olacak.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir