Kaspersky uyarıyor: Eğlenceli görüntülerinizi oluştururken siber güvenliğe ve gizliliğe dikkat edin

Sosyal Medyanın Son Trendi: Yapay Zeka ile Hiper-Gerçekçi Bebekler ve Aksiyon Figürleri Oluşturma

Sosyal medyanın son trendi, kullanıcıların kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını yükleyerek yapay zeka ile hiper-gerçekçi bebekler ya da aksiyon figürleri oluşturması oldu. Kaspersky, bu noktada bireyleri çevrimiçi paylaştıkları kişisel bilgiler konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

Bu eğilim eğlenceli olsa da veri gizliliği ve dijital güvenlik konusunda endişelere yol açıyor. Takma isimler, iş, hobiler ve aile ile bağlantılı görüntülerin ve kişisel bilgilerin yapay zeka platformlarına yüklenmesi zararsız görünse de, kullanıcıları istemeden kimlik hırsızlığı, kimlik avı saldırıları ve biyometrik verilerin yetkisiz kullanımı gibi siber tehditlere maruz bırakabilir.

Yapılan bir Kaspersky araştırması, kullanıcıların dijital gizliliğe yaklaşımındaki paradoksu vurgular nitelikte. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki katılımcıların %47’si gizliliği korumak için web kameralarını kapatırken ve %42’si güvenli gezinme için gizli moda güvenirken, önemli bir kısmı hala riskli çevrimiçi davranışlarda bulunuyor. Özellikle, katılımcıların %52’si çevrimiçi oyunlara ve testlere erişmek için kişisel bilgilerini doğrulanmamış kaynaklarla paylaştığını itiraf ediyor (söz konusu oranlar Türkiye için sırasıyla %50, %39 ve %50 olarak ölçülmüş). Bu eylemler genellikle potansiyel güvenlik etkileri göz önünde bulundurulmadan yapılıyor.

Kaspersky MEA Bölgesi Teknik Uzmanı Brandon Muller, şunları söylüyor: “AI Action Figure veya Studio Ghibli’den ilham alan anime tarzı görüntüler gibi viral trendlere katılmak eğlenceli olabilir. Ancak burada ilgili potansiyel riskleri anlamak çok önemlidir. Bu verilere siber saldırganlar tarafından erişilebileceğini akılda tutmak gerekir. Kullanıcılar ayrıntılı kişisel bilgilerini ve görüntülerini paylaşarak farkında olmadan dolandırıcılara dijital kimliklerini tehlikeye atmak veya sosyal mühendislik mesajları oluşturmak için gereken verileri sağlayabilir.”

Kaspersky’den Kişisel Verilerin Güvenliği için Öneriler

  • Gizlilik politikalarını inceleyin: Yapay zeka destekli araçları kullanmadan önce, verilerinizin nasıl kullanılacağını ve saklanacağını ve üçüncü taraflarla paylaşılıp paylaşılmayacağını öğrenmek için gizlilik koşullarını okuyun ve özümseyin.
  • Kişisel bilgi paylaşımını sınırlayın: Adresler veya finansal bilgiler gibi istismar edilebilecek hassas fotoğrafları veya ayrıntıları yüklemekten kaçının.
  • Genel görseller kullanın: Yüz verileri biyometrik profilleme için kullanılabileceğinden, mümkünse yüzünüzün yüksek çözünürlüklü yakın çekimleri yerine genel görüntüler veya manzara fotoğrafları kullanın.
  • İzinler konusunda dikkatli olun: Uygulamalara ve platformlara yalnızca gerekli izinleri verin ve kişilerinize veya konumunuza erişim gibi aşırı erişim talep edenlere karşı dikkatli olun.
  • Güvenilir güvenlik çözümleri kullanın: Olası tehditleri tespit etmek ve önlemek için cihazlarınızı Kaspersky Premium gibi güvenilir siber güvenlik yazılımlarıyla koruyun.
  • Bilgi sahibi olun: Çevrimiçi ortamda bilinçli kararlar vermek için en son dijital trendler ve ilgili riskler hakkında kendinizi eğitin.
  • Hesapları düzenli olarak izleyin: Paylaşılan veriler yetkisiz erişim için kullanılabileceğinden, finansal ve sosyal medya hesaplarınızı olağandışı etkinliklere karşı kontrol edin.

Brandon Muller, “Dijital çağda, çevrimiçi trendlerden keyif almayı gizlilikle ilgili sonuçların farkında olarak dengelemek çok önemlidir” diyor ve ekliyor: “Kullanıcılar kendilerini siber güvenlik konusunda eğiterek ve proaktif adımlar atarak dijital kimliklerini daha iyi koruyabilirler ve gizliliklerinden ödün vermeden trendlerin tadını çıkarabilirler.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

OpenAI’ın “gizli” modeli matematik şampiyonu oldu

ChatGPT’nin sahibi OpenAI firmasının gizli tuttuğu yeni model, olimpiyatlarda altı sorudan beşini çözerek 42 üzerinden 35 puan elde etti.

Gemini Drops nedir? Google’dan aylık AI güncellemelerine özel sayfa

Google, yapay zekâ sohbet robotu Gemini için aylık güncellemeleri ve yeni özellikleri duyurduğu “Gemini Drops” serisini ve özel web sayfasını kullanıma sundu. Temmuz ayında gelen yenilikler arasında video üretimi, Wear OS desteği ve Zamanlanmış Eylemler öne çıkıyor.

Otomotivde yeni dönem: Sıfır araçlara, Türkiye kuralı uygulanacak

Çin Sanayi Bakanlığı, sıfır kilometre olarak gösterilen kullanılmış araç satışlarını önlemek amacıyla, araçların ilk tescilinden itibaren 6 ay içinde yeniden satışını yasaklamayı planlıyor. Buna göre Çin Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.

Bilim dünyasına damga vuran deney! Casus arılar gerçek oldu

Çinli araştırmacılar tarafından arıların beyinlerine yerleştirilen küçük cihazlar sayesinde, arilar sibernetik organizmalar haline dönüştürüldü. arıların sırtına konumlandırılan ve küçük iğneler aracılığıyla doğrudan beyine bağlanılabilen bir …

Mistral’in yükselişi önlenemiyor

2023 yılında Paris’te kurulan Mistral AI, kısa sürede Fransa’nın en umut vadeden teknoloji girişimlerinden biri haline geldi. Şirket, sadece Fransa’da değil, tüm Avrupa’da bağımsız ve çevreci yapay zekâ vizyonuyla dikkat çekiyor. Mistral AI, OpenAI …

Cursor, GitHub Copilot’a rakip olma yoluna girdi

Yazılım geliştiricilere yönelik yapay zekâ destekli araçlarıyla dikkat çeken Cursor, kurumsal pazarda Microsoft’un GitHub Copilot ürününe doğrudan rakip olacak adımlar atıyor. ABD merkezli Cursor’un arkasındaki şirket olan Anysphere, kısa süre önce …