Halsizlik, unutkanlık, yorgunluk… Sebebi sandığınızdan farklı olabilir!

Demir Eksikliği ve Anemi Arasındaki Farklar

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, demir eksikliğinin vücut için önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Demir eksikliği, vücudun yeterli demir alamaması veya kullanamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtiyor.

Demir eksikliği ve aneminin farklı kavramlar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, demir eksikliğinin kanda demir seviyelerinin normalin altında olması durumu olduğunu söylüyor. Aneminin ise demir eksikliğine bağlı olarak kan değerlerinde düşüş yaşanması olduğunu açıklıyor.

Özellikle kadınlar, vejetaryen bireyler ve sindirim sistemi problemleri olan hastaların demir eksikliği riski altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Demir, doğru tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemine değiniyor.

Yeşil yapraklı sebzeler ve et ürünlerinin demir için en iyi kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, vejetaryenlerin beslenme düzenlerinden dolayı demir eksikliği riski taşıdığını ifade ediyorlar. Aynı zamanda mide ya da barsak problemleri olan hastaların da demir eksikliği gelişebileceği bilgisini veriyorlar.

Demir eksikliğinde tedavi yöntemleri kişiye özel olmalıdır. Doç. Dr. Demir, hem ağızdan alınan ilaçların hem de damar yoluyla verilen demir tedavilerinin uygulanabileceğini belirtiyor. Demir takviyesinin dozunun yaş ve cinsiyete göre değişkenlik gösterdiğine işaret ediyor.

Fazla demir almanın vücutta birikmelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, gereğinden fazla demir alımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değiniyorlar. Bu nedenle demir takviyesi almadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiği vurgulanıyor.

Özellikle menopoz öncesi kadınların düzenli olarak kan değerlerini kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, demir eksikliği tedavisinde sabırlı olunması gerektiğini de belirtiyorlar. Aksi takdirde demir eksikliğinin tekrarlayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Menopoz sonrası ve erkek hastalarda demir eksikliğinin altında farklı sağlık sorunları yatabileceğini ifade eden uzmanlar, gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Damar yoluyla verilen demir takviyelerinin dikkatle uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Related Posts

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Ameliyatsız tiroit nodülü tedavisi: Radyofrekans ve Lazer Ablasyon nedir?

Medicana Sağlık Grubu Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Akıncı, genetik yatkınlığın, tiroit kanserine yakalanma riskini artıran başlıca faktörlerden biri olduğunu, aile bireylerinde hastalığa ilişkin öykünün bulduğu kişilerde görülme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!