Güneş’te çift patlama: Kuzey ışıkları güneye inecek

Jeomanyetik Fırtına Uyarısı: Kuzey Işıkları Gözlemlenebilir

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 16 Nisan için jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Bu uyarı, özellikle kuzey yarımkürede yaşayanlar için heyecan verici bir gelişme anlamına geliyor.

Güneş aktivitesinden kaynaklanan koronal kütle atımlarının (CME’ler), G2 sınıfı jeomanyetik fırtına koşullarına neden olması bekleniyor.

Bu durum, Kanada ve New York, Idaho gibi ABD eyaletleri de dahil olmak üzere geniş bir coğrafyada auroraların (kuzey ışıkları) gözlemlenebileceği anlamına geliyor.

GÜNEŞ FIRTINALARI DÜNYA’NIN MANYETİK ALANINI NASIL ETKİLEYECEK

CME’ler, güneşten fırlayan ve Dünya’nın manyetik alanını etkileyebilecek yüklü parçacıklardan oluşan devasa bulutlara deniyor.

Bu fırlamalar, jeomanyetik fırtınaları tetikleyerek, normalde yüksek enlemlerde görülen auroraların daha güneye inmesine neden olabilir.

CME ETKİLERİNİN ZAMANLAMASI NEDEN BELİRSİZ

CME etkilerinin tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek oldukça zor.

Bir CME Dünya’ya doğru ilerlese bile, auroralar üzerindeki etkisi, CME içindeki manyetik alanın Dünya’nın manyetosferiyle nasıl hizalandığına bağlı.

Eğer CME’nin manyetik alanı Dünya’nın manyetosferiyle bağlantı kurarsa, gökyüzünde çarpıcı kuzey ışıkları gösterileri yaşanabilir.

Ancak Dünya’nın manyetosferi CME’ye karşı bir “kalkan” görevi görürse, auroralar oluşmayabilir. Bu nedenle, uzmanlar kesin bir tahminde bulunmaktan kaçınıyorlar.

Related Posts

Yapay zeka ile gelen protez devrimi! Akıllı protezler dikkat çekiyor

Tıp dünyası, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin protez organlarla entegrasyonu sayesinde çığır açan gelişmelere sahne oldu. Yapay zeka destekli protez organlar, hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde …

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.