Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Alzheimer Hastalığına Dair Erken Yaşlarda Risk Faktörleri Tespit Edildi

Alzheimer hastalığı hakkında yapılan yeni bir araştırma, risk faktörlerinin erken yaşlarda bilişsel işlevi etkileyebileceğini ortaya koydu. Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Butler Yaşlanma Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, ABD’deki genç ve sağlıklı bireyler üzerinde yapılan araştırmada, 24 ila 44 yaş arasındaki katılımcıların bilişsel performansı ile Alzheimer hastalığına ilişkin risk faktörleri arasında bağlantılar olduğu tespit edildi.

Çalışmada Kardiyovasküler Risk Faktörleri, Yaşlanma ve Demans Görülme Sıklığı (CAIDE) puanlama sistemi kullanıldı. Elde edilen verilere göre, kalp-damar riskleri ve bazı biyobelirteçler, klinik semptomların ortaya çıkmasından yıllar önce dahi bilişsel fonksiyon ile ilişkili olabilir. Çalışmanın lider yazarı Prof. Allison Aiello, “Alzheimer riski belirtileri 50 yaşından önce bile fark edilebilir. Bu durum, erken müdahale ve stratejilerin önemini vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yapılan araştırma sonuçları, Alzheimer hastalığına karşı mücadelenin sadece ileri yaşlarda değil, genç yaşlardan itibaren başlaması gerektiğini göstermektedir. Gençlerde risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalığın ilerlemesini engellemek adına büyük önem taşımaktadır. (DHA)

Related Posts

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Ameliyatsız tiroit nodülü tedavisi: Radyofrekans ve Lazer Ablasyon nedir?

Medicana Sağlık Grubu Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ozan Akıncı, genetik yatkınlığın, tiroit kanserine yakalanma riskini artıran başlıca faktörlerden biri olduğunu, aile bireylerinde hastalığa ilişkin öykünün bulduğu kişilerde görülme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!