Kurumlar vergisinde beyan ve ödeme dönemi yarın başlıyor

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname dönemi yarın başlıyor.

Bu çerçevede, mükellefler nisan ayının sonuna kadar 2024 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisini beyan edebilecek. Kurumlar vergisi de yine 1-30 Nisan döneminde ödenecek.

Özel hesap dönemi tayin edilen kurumların ise beyannamelerini verdikleri ilgili ayın sonuna kadar vergilerini ödemesi gerekiyor.

Mükellefler, vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) ait “gib.gov.tr” internet sitesinden, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartı veya hesaplarından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla ödeyebilecek. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ile PTT şubelerinden de ödeme gerçekleştirilebilecek.

Uyumlu mükelleflere yüzde 5 indirim

Beyannamelere, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar, kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirimler gibi bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekiyor.

AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin bilgi ve belgelerin de beyannameyle sunulması önem taşıyor.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) belirlenen şartları taşıyanların beyannameleri üzerinden hesaplanan vergisinin yüzde 5’i indirime tabi tutuluyor. Bunun için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmesi ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gibi şartlar aranıyor.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan zarar değerlendirmesi: ‘Zarar eden tek biz değiliz’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genel Kurulu’nda yeni dönem için önemli kararlar alındı. Toplantıda, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulu’nun yeni üyeleri belirlendi. Başkan Karahan, Banka’nın önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı.

DİSK-AR raporu: Geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelerde!

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamalar, gerçek işsiz sayısının 12 milyona dayandığını ortaya koydu.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarının bulunduğu Bursa’da, yılın ilk 3 ayında günlük üretilen 1206 otomobilden 731’i ihraç edildi.

Dolar ve borsa yatırımcıları dikkat! Faiz artışı piyasada dengeleri değiştirdi

İşte yeni tahminler Yurt içi yatırımcıların gözü kulağı borsa ve dolarda… Merkez Bankası’nın son hamlesinin ardından faizler cazibesini artırırken bu süreçte borsa ve dolardaki seyir de merak ediliyor. Geçen haftayı yükselişle tamamlayan borsada bazı sektörler öne çıkarken, dolardaki hareketlenmeler de dikkat çekmişti. Uzman isimden borsa için ‘kademeli yükseliş’ tahmini gelirken, dolar için de yeni bir fiyat aralığı verildi. İşte dolar ve borsaya dair beklentiler… 

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.