Heyecan verici keşif: Zamanda donmuş bir galaksi keşfedildi

İtalyan Bilim İnsanları, 3 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Fosil Galaksiyi Keşfetti

İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve 7 milyar yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan bir galaksi olan ‘KiDS J0842+0059’u keşfettiler. Astronomi dünyasında ‘fosil galaksi’ olarak bilinen bu yapı, evrenin ilk dönemlerinde hızlı bir şekilde yıldız oluşturduktan sonra başka galaksilerle birleşmeden izole bir şekilde kalmış ender örneklerden biridir.

Uzmanlara göre, normalde dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşur. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar meydana gelir ve galaksi yoğun, küçük bir yapı halini alır. İkinci aşamada ise diğer galaksilerle birleşmeye başlayarak büyürler. Ancak fosil galaksiler bu birleşme aşamasını neredeyse hiç yaşamazlar.

‘KiDS J0842+0059’ adlı galaksi, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından hiçbir birleşme yaşamamıştır. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor. Bu tür galaksiler, içerisinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırır ancak yeni yıldız oluşumu neredeyse durmuş durumdadır.

Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin etmektedir. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşılmıştır. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde gerçekleşmiştir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023’te fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplamanın yanı sıra fosil galaksileri daha kolay tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bilim insanları, bu teleskopla daha fazla fosil galaksi bulunabileceğine inanmaktadır.

Related Posts

Yapay zeka ile gelen protez devrimi! Akıllı protezler dikkat çekiyor

Tıp dünyası, yapay zekâ (YZ) teknolojisinin protez organlarla entegrasyonu sayesinde çığır açan gelişmelere sahne oldu. Yapay zeka destekli protez organlar, hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde …

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.