Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Alzheimer Hastalığına Dair Erken Yaşlarda Risk Faktörleri Tespit Edildi

Alzheimer hastalığı hakkında yapılan yeni bir araştırma, risk faktörlerinin erken yaşlarda bilişsel işlevi etkileyebileceğini ortaya koydu. Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Butler Yaşlanma Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, ABD’deki genç ve sağlıklı bireyler üzerinde yapılan araştırmada, 24 ila 44 yaş arasındaki katılımcıların bilişsel performansı ile Alzheimer hastalığına ilişkin risk faktörleri arasında bağlantılar olduğu tespit edildi.

Çalışmada Kardiyovasküler Risk Faktörleri, Yaşlanma ve Demans Görülme Sıklığı (CAIDE) puanlama sistemi kullanıldı. Elde edilen verilere göre, kalp-damar riskleri ve bazı biyobelirteçler, klinik semptomların ortaya çıkmasından yıllar önce dahi bilişsel fonksiyon ile ilişkili olabilir. Çalışmanın lider yazarı Prof. Allison Aiello, “Alzheimer riski belirtileri 50 yaşından önce bile fark edilebilir. Bu durum, erken müdahale ve stratejilerin önemini vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yapılan araştırma sonuçları, Alzheimer hastalığına karşı mücadelenin sadece ileri yaşlarda değil, genç yaşlardan itibaren başlaması gerektiğini göstermektedir. Gençlerde risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalığın ilerlemesini engellemek adına büyük önem taşımaktadır. (DHA)

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemesi kapıda: Aileler bunu öğrenmeden taburcu olamayacak!

Yenidoğan bebeklerin taburcu olması hakkında yeni bir düzenleme planlanıyor.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Alerjik rinit baharla birlikte artıyor: Sinüzite dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla salgın hastalıkların yerini alerjik rinitin almaya başladığını belirterek, “Alerjik rinitte burun tıkanıklığı şikâyetinin üzerine ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde, boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de eklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise, sinüslerde biriken akıntılar nedeniyle bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir