53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

2032’de Ay’a asteroit çarpabilir

Dünya bu kez ucuz atlattı, ama Ay için aynı şeyi söylemek zor. Astronomlar, bu yılın başında keşfedilen 2024 YR4 adlı asteroitin, 2032 yılında Dünya’ya çarpma ihtimali olabileceğini duyurmuştu. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında olan bu göktaşı, bir şehri haritadan silebilecek güçte. Neyse ki daha sonra yapılan detaylı gözlemler, bu ihtimalin en fazla yüzde 3 olduğunu ve şu an için Dünya’nın herhangi bir tehdit altında olmadığını ortaya koydu.

Tesla’dan yeni dönem.. Çin’de faaliyete geçti

ABD’li elektrikli otomobil devi Tesla’da yeni adım atıldı. Tesla’nın V4 Supercharger’ları Çin’de faaliyete başladı.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.