50 yıl dayanan nükleer batarya seri üretime giriyor

Çinli teknoloji şirketi ve batarya üreticisi Beijing Betavolt New Energy Technology (kısaca Betavolt), madeni para büyüklüğündeki nükleer bataryası BV100’ü seri üretime aldı. Bu küçük ancak devrim niteliğindeki batarya, şarj gerektirmeden 50 yıl boyunca kesintisiz enerji sağlayabiliyor.

Seri üretime girdi

BV100, radyoaktif nikel-63 izotopunun kararlı bakıra dönüşmesi sırasında açığa çıkan enerjiyi kullanarak elektrik üretiyor. Bataryanın çekirdeği, yalnızca iki mikron kalınlığındaki bir nikel-63 tabakasından oluşuyor ve iki elmas yarı iletken plaka arasında yer alıyor. Bu yapı sayesinde 5mm boyutlarındaki batarya 3 voltta 100 mikrowatt güç sağlıyor. Şu an için akıllı telefonlar ya da dizüstü bilgisayarlar gibi yüksek enerji gerektiren cihazlar için yeterli değil. Ancak Betavolt, 2025 yılı içinde 1 watt gücünde daha güçlü bir versiyonun piyasaya sürüleceğini duyurdu. Bu arada Betavolt’u anımsıyor olabilirsiniz, zira bu bataryadan geçtiğimiz yıl bahsetmiştik. Betavolt BV100 hakkında daha detaylı bilgiyi o içerikte bulabilirsiniz.

BV100’ün en dikkat çekici özelliklerinden biri, geleneksel lityum-iyon bataryalara kıyasla 10 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olması. Kimyasal bataryalarda olduğu gibi zamanla kendi kendine deşarj olmuyor ve aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenmiyor. Eksi 60°C ile +120°C arasında sorunsuz çalışabilen BV100, yangın ya da patlama riski de taşımıyor.

Ayrıca, çevresel etkileri minimum seviyede. Bataryanın içindeki nikel-63, zamanla kararlı bakıra dönüştüğü için tehlikeli radyoaktif atık üretmiyor. Bu da onu geleneksel nükleer bataryalara göre çok daha güvenli hale getiriyor.

Dronlardan tıbbi cihazlara geniş kullanım alanı

BV100 ve gelecekte geliştirilecek güçlü versiyonlarının dronlar, yapay zeka sistemleri, tıbbi cihazlar, mikro robotlar ve uzay teknolojileri gibi birçok alanda kullanılması bekleniyor. Betavolt CEO’su Zhang Wei, şirketin dünyada büyük ölçekli elmas yarı iletken üretebilen tek firma olduğunu ve bu teknolojinin süper kapasitörler ve nano malzemeler gibi diğer alanlarda da devrim yaratacağını belirtiyor.

BV100’ün seri üretime girmesiyle birlikte, dünya genelinde nükleer batarya yarışının hızlanması bekleniyor. ABD’de City Labs ve Kronos Advanced Technologies gibi şirketler, benzer teknolojiler üzerinde çalışırken, İngiltere merkezli Arkenlight gibi firmalar da karbon-14 bazlı nükleer bataryalar geliştiriyor.

Related Posts

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …

GTA 6’ya rakip deniyordu: Tarihin fiyaskosu oldu

Alanının öncüsü GTA 6’ya rakip olacağı iddialarıyla piyasaya sürülen MindsEye, beklentilerin fersah fersah uzağında kaldı…
10 Haziran’da piyasaya sürülen üçüncü şahıs aksiyon oyunu MindsEye, lansman döneminde “GTA 6’nın rakibi” olarak adlandırılmıştı.

Nintendo Switch 2 dört gün içinde piyasaları altüst etti

Japon teknoloji devi Nintendo, yeni nesil oyun konsolu Switch 2 ile sektöre adeta yeniden yön verdi. Şirket, sadece dört gün içinde 3,5 milyon adet satışla tarihindeki en hızlı çıkışı gerçekleştirdi. Cihazın birim fiyatı 450 dolar olarak …

Roma dönemine ait ayakkabı bilim insanlarını şaşırttı

Arkeologlar, İngiltere’nin kuzeyindeki Magna Roma kalesinde yürütülen kazılar sırasında şaşırtıcı büyüklükte bir deri ayakkabı keşfetti. Yaklaşık 2 bin yıllık olan ayakkabının büyüklüğü, o dönemde devasa ayaklara sahip bir Roma askerine ait olduğunu düşündürüyor.

Yapay zekanın kaderini bu dava belirleyecek: Davanın bir tarafında Hollywood devleri var

Eğlence sektörünün devleri Disney ve Universal, yapay zeka destekli görsel üretim platformu Midjourney’e telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Şirketler, Midjourney’nin telifli karakterleri izinsiz şekilde kullandığını ileri sürdü. Los Angeles’ta …

Yapay bebek tartışması alevlendi: Şirketin yeni ürünü ‘midemi bulandırıyor’

Bilim dünyasından ve kamuoyundan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor. 25 yaşındaki Kian Sadeghi tarafından kurulan genetik test girişimi Nucleus Genomics, “Nucleus Embryo” adını verdiği yeni ürünüyle tepkilerin odağına oturdu. Şirketin iddiasına göre bu …